Farliga Tankar

Fria funderingar utan politisk korrekthet

Vad är nazism?

with 3 comments

Det förekommer på olika forum, bloggar och oberoende nyhetsportaler en del inlägg om att både det ena och det andra är nazism eller att en person eller organisation är nazistisk. Ganska vanliga är dessa kommentarer på Fria Tider, en av de bättre oberoende nyhetstjänsterna vi har just nu. Men vad är egentligen nazism, vad betyder ordet och finns det några kända nazister i historien. Låt oss gräva lite.

Ordet nazist är en sammandragning av orden National och Socialist. På tyska skrivs det Nationalsozialismus, med samma betydelse. Det rör sig alltså om två ord, sammansatta till ett. Vi har dels ordet National, av latinets natio, som betyder född av eller födelse. Vi har dessutom ordet socialism, som är en politisk -ism som vi på den klassiska höger-vänster-skalan placerar till vänster. Nationalencyklopedin använder meningen Egentligen avser begreppet nation inte stater utan ‘folk’, dvs. människor som knyts samman av en gemensam identitet om ordet nation. En nazist är alltså en person med politisk orientering som förespråkar socialism och nationalism, alltså en Nationell Socialist. För det egna folket som man tillhör och är en del av – Nationalism – förspråkar man en stat med en socialistisk ordning – Socialism. Inga konstigheter.

Någon känd nationell socialist i historien, finns det? Naturligtvis. Men istället för att teckna ett porträtt över en känd österrikare som slutade sina dagar i Berlin 1945 kan vi backa klockan nästan 100 år och landa i 1800-talets mitt. Där hittar vi paradoxalt nog ännu en person i centraleuropa, en viss Moses Hess. Denna något okända person har varit mycket mer betydelsefull än vi kan ana eftersom han betraktas som sionismens fader och grundare. Hess ligger begraven i sionismens mål, staten Israel. Om vi nu går till en judisk källa kan vi se att uppslagverket Jewish Encyclopedia har en del intressant att förtälja om Hess:

Jewish socialist and nationalist; born at Bonn June 21, 1812; died in Paris April 6, 1875; buried in the Jewish cemetery at Cologne.
 
Vi repeterar de första orden från Jewish Encyclopedias artikel om Moses Hess: Jewish socialist and nationalist. Med andra ord uppfyller sionismens fader de två grundläggande kriterierna för att kallas nazist. Hess var nämligen nationalist och socialist. Hess mest kända verk, Rom och Jerusalem, präglas av just denna kombination av nationalism och socialism. Hess var för övrigt god vän med Karl Marx och spelade en inte obetydlig roll i formuleringen av Det Kommunistiska Manifestet. Men kommunismen var inte avsedd för det egna folket, enligt Hess. Istället skulle det framtida judiska hemlandet byggas med nationalism och socialism – nationalsocialism. Hess bgravdes i den tyska staden Köln, men flyttades 1961 till Israel. Idag vilar sionismens grundare i israeliska Kfar Hess, en stad uppkallad efter den betydande nationalsocialisten.

Written by farligatankar

6 december, 2010 den 22:46

Publicerat i Historia, Nationalism, Socialism

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nazism, fascism, kommunism, representativ demokrati osv är i grund och botten ett och detsamma – som jag ser det. Om varför det är så – finns det en del tänkt och skrivet om HÄR.

  Josef Boberg

  14 februari, 2011 at 22:22

 2. Har alltid ogillat att kalla alla nationalister som även är socialister för Nationalsocialister.

  Det stämmer nämligen inte. Inte egentligen.
  Nationalsocialism är namnet på en viss ideologi. Den innehåller element från nationalism och socialism ja, men det är även en egen ideologi med en grundsyn som inte återfinns i ”beståndsdelarna” (om nu dessa är nationalism och socialism)

  Hess var en zionist, kort och gott. Zionismen utgår från religion och människor som placerade ovan naturen, Guds speciella skapelser, och då judar som hans mest speciella. Inget kunde vara mer väsenskilt från Nationalsocialism.

  Rekommenderad läsning:

  Klicka för att komma åt nsdbv.pdf

  Nationalist

  10 mars, 2011 at 10:03

  • Jag har inte fördjupat mig i den nationalsocialistiska ideologin. Mitt inlägg handlar mest om terminologin, vilket framgår i brödtexten. Vad jag har fått fram så kallade Hess aldrig sitt ställningstagande för sionism (eller zionism). Det uttrycket verkar ha tillkommit någon gång på 1870-talet, eventuellt senare. Nathan Birnbaum pekas ut som myntare av uttrycket sionism. Liknelsen kanske inte är klockren, men två fotbollslag som möts kan uppvisa mycket starka känslor gentemot varandra eftersom bägge slåss om seger i matchen. Men lagen spelar exakt samma sport.

   Kan det rentav vara så att sionism och nazism är två sidor av samma mynt, den nationalsocialistiska ideologin? Och eftersom bägge gärna vill vinna så är de, av naturliga skäl, varandras bittra fiender och motståndare.

   farligatankar

   10 mars, 2011 at 11:37


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: