Farliga Tankar

Fria funderingar utan politisk korrekthet

Befolkningsexperter: Ena dagen si – andra dagen så…

with 4 comments

Dagens Nyheter publicerade den 14 mars 2010 en artikel om världens befolkning, kallad ”Med dagens födelsetal är vi snart 134.000 miljarder”. Artikeln bygger på en matematisk beräkning om hur många människor som kommer att bebo planeten år 2300. Men det är inte det som är det intressanta i artikeln, utan en helt annan deatlj. Så här skriver artikelförfattarna:

Befolkningsexperter: De rika ländernas folkvalda måste sätta upp mål om att befolkningen ska minska. Nativiteten måste sjunka och de äldre bli fler. Om vi vill undvika konflikter om krympande naturresurser måste befolkningstillväxten, även i industrivärlden, begränsas. Opåverkade delar av Afrika och Amazonas måste snart tas i anspråk. Sedan finns få produktiva områden kvar på jorden. Inför en betydande befolkningsminskning krävs det att vi organiserar våra samhällen för en ökad andel äldre människor. Diskussionen borde nu handla om hur vi på ett demokratiskt sätt kan genomföra reformer så att människor på frivillig väg väljer att skaffa så få barn som möjligt, skriver Cecilia Boldemann, Magnus Henreksson, Stig-Olof Holm och John Tempel.

Under flera år har vi fått höra att Sveriges stora problem är demografiskt betingat, att befolkningen inte ökar. Svenskar föder för få barn och därför måste vi ha en omfattande invandring. Svenskarna föder för få barn betyder ju i praktiken att vi kommer att försvinna som folk, och därför har våra politker och journalister valt att etablera föreställningen att vi inte kommer att överleva såvida vi inte importerar folk från främmande länder. Med en åldrande befolkning så kommer vi i framtiden att ha en gammal befolkning som inte kan försörjas och därmed måste vi ha människor som arbetar för den åldrande befolkningens pensioner.

Men vad betyder egentligen meningen ”De rika ländernas folkvalda måste sätta upp mål om att befolkningen ska minska”? Jo, raka motsatsen naturligtvis. Vi måste helt enkelt minska befolkningen – inte öka.  Och i nästa mening står det ”Nativiteten måste sjunka och de äldre bli fler”. Jaha, och hur gör vi det? Genom en fortsatt hög invandring? Och döma av meningen ”Om vi vill undvika konflikter om krympande naturresurser måste befolkningstillväxten, även i industrivärlden, begränsas” så gäller detta alltså i hela i-världen, eller? Hela första stycket i artikeln är i själva verket raka motsatsen till vad vi har fått höra under flera år. Men om vi nu ska lyssnapå dessa demografiska experter – exakt hur ska vi då gå tillväga? Ska vi ha en fortsatt hög invandring av folkgrupper som föder närmare det dubbla antalet barn, jämfört med Sveriges urbefolkning – svenskarna?

Vi avslutar det här inlägget med ett citat till från artikeln: ” Inför en betydande befolkningsminskning krävs det att vi organiserar våra samhällen för en ökad andel äldre människor”. Jag väntar med spänning på att få se exakt hur detta ska gå till.

Written by farligatankar

15 mars, 2010 den 13:34

Publicerat i Media

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är en riktigt bra blogg du har. Hoppas fler hittar till den. Be ND sätta upp den på sin länklista om de inte gjort det.

  Olof

  23 mars, 2010 at 14:11

  • Tack. Det var trevliga ord. Jag är lite dålig på tekniken om det här med bloggande, men jag lär mig. Tankarna har jag dock inte behövt lära mig. Dom kom av sig självt.

   farligatankar

   26 mars, 2010 at 18:34

 2. Överbefolkningsfrågan är intressant, och något jag tog upp i mitt tal på Nordiska Festivalen 2007. Problemet med överbefolkning är ju som minst i Europa, utan vi ligger snarare på en väldigt låg nativitet vilket kan vara bra på kort sikt.

  Men vad vi gör istället är att vi skickar tusentals miljarder till u-länder med superhög nativitet, och ser till att genom en form av konstgjord andning hålla dem vid liv. Resultatet av detta blir att de lever längre och således kan föda ännu fler barn.

  Stoppa bistånden och invandringen. Börja en återrepatriering av ickeeuropéer från nordeuropeiskt territorium. Låt afrikanska och asiatiska länder sköta sig själva så ska ni se att Moder Jord tar hand om det hela på sitt eget lilla vis.

  Dan Eriksson

  19 april, 2010 at 16:02

 3. Ja, är det inte att leva i en illusion att tro att ett pyramidspel ska trygga framtidens välfärd? Nuvarande system bygger på att kommande generationer alltid ska vara större än föregående därför att pengarna som folk arbetat in är redan spenderade av staten. Så om vi är 10 miljoner idag så behövs det 15 miljoner imorgon och så rullar det på, ett pyramidspel helt enkelt. Lägg dessutom till bildningsbrist på många som kommer hit och en skyhög arbetslöshet så ser man redan att ekonomin inte går ihop.

  Cavatus

  2 augusti, 2010 at 13:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: